Jeffrey Franks: România va primi următoarea tranşă de la FMI după implementarea completă a măsurilor de austeritate

preluare HotNews.ro


Romania va primi urmatoarea transa din imprumutul de la Fondul Monetar International, scrie HotNews.ro, in valoare de 900 de milioane de euro, dupa aplicarea masurilor de austeritate decise de Guvernul de la Bucuresti, a anuntat, luni dimineata, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania.

Delegatia FMI a impus Romaniei sa reduca deficitul bugetar, iar autoritatile de la Bucuresti au anuntat deja masuri de reducere a salariilor si pensiilor. Presedintele Traian Basescu a argumentat ca aceste decizii erau necesare pentru a evita contractarea unui nou imprumut, la inceputul anului viitor, care ar putea sa ajunga la 30 de miliarde de euro.


Declaratiile reprezentantilor FMI

Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania:


Expertii nostri au stabilit impreuna cu Guvernul Romaniei modul in care sa fie depasite dificultatile economice.
Board-ul FMI se va reuni si va discuta acest acord, dupa care ar urma sa elibereze o transa de imprumut de 900 de milioane de euro pentru Romania.
Performantele economice pana in luna martie au fost relativ bune.
In 2010, Romania ar putea avea crestere economica zero sau usor negativa. In 2011, Romania ar putea ajunge la o crestere economica de 3,6%.
Impactul crizei asupra Romaniei a fost mai sever decat ne-am asteptat.
In lipsa masurilor luate de Guvern, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% in 2010, ceea ce ar fi fost nesustenabil.
In 2011, deficitul bugetar trebuie redus la 4,4% din PIB, de la 6,8%, tinta din 2010.

Am convenit asupra unor reforme structurale care sa duca la economii fiscale permanente.
Aceste masuri vor scoate Romania din criza, ducand la o economie mai puternica si mai flexibila.
Daca nu vom avea succes complet cu acest set de masuri de austeritate, vom face ajustari.

Exista incredere ca Romania este pe calea cea buna pentru a isi ajusta deficitele. Masurile trebuie sa fie puternice, si asta a decis Guvernul.
Masurile trebuie sa corespunda obiectivelor pe termen lung. Trebuie sa reduceti cheltuielile si sa realizati reformele structurale.
A fost o combinatie de factori care ne-au adus in aceasta situatie economica. Criteriile pana acum au fost indeplinite, programul cu FMI este in linie.
Am revizuit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2010. Au scazut veniturile la buget si am vazut probleme la nivelul colectarii taxelor.
A fost o crestere peste estimari a cheltuielilor, inclusiv cele cu pensiile.
Eforturile noastre trebuie sa fie orientate spre mentinerea Romaniei catre o cale de ajustare, pentru a nu ne confrunta cu o recesiune de tip W. Ne-am asteptat ca activitatea economica sa isi revina la inceputul anului, iar acest lucru se va intampla in perioada urmatoare.
Daca taxele in Romania sunt colectate eficient, nu va fi necesara cresterea lor.
Sistemul bancar ramane puternic si stabil.
Eliberarea urmatoarei transe de imprumut catre Romania depinde de implementarea completa a planului de masuri de austeritate.
Numarul angajatilor din sectorul bugetar ar trebui sa scada cu 250 de mii in urmatorii ani, cu cat a fost suplimentat in perioada 2006-2008.


Fabienne Ilkovitz, seful delegatiei CE:


Exista un rezultat pozitiv in ceea ce priveste masurile economice implementate de Romania.
Am remarcat progrese in ceea ce priveste reforma structurala.
Trebuie in continuare lucrat la politica fiscala.
Daca ai deficit, trebuie sa reduci cheltuielile sau sa cresti taxele. Guvernul roman a ales sa reduca cheltuielile, este o masura buna pe termen lung, chiar daca este un program dureros.
Autoritatile romane au promis ca vor implementa aceste masuri pana la sfarsitul lunii iunie.
Trebuie sa atingem noua tinta de deficit bugetar, 6.8%.
Guvernul Romaniei va cheltui acesti bani din imprumutul extern pentru a acoperi o serie de cheltuieli care ar duce la cresterea deficitului.
Este important sa ajutam Romania sa se ajusteze, pentru a beneficia de increderea pietelor externe.
Romania are un grad de absorbtie de 6% a fondurilor europene. E nevoie de o mai buna absorbtie a fondurilor.

Presedintele Traian Basescu a argumentat ca aceste decizii erau necesare pentru a evita contractarea unui nou imprumut, la inceputul anului viitor, care ar putea sa ajunga la 30 de miliarde de euro.

De altfel, delegatia FMI a confirmat duminica dimineata ca reducerile de salarii si de pensii se vor face uniform si nediferentiat, indiferent de nivelul veniturilor, dupa cum a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana, dupa discutiile purtate intre delegatia Fondului si conducerea camerei superioare a Parlamentului.

In aceste conditii, liderii sindicali au anuntat vineri dimineata organizarea unui comitet de criza, iar luni se vor intalni pentru a discuta calendarul protestelor.

Membrii Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania vor picheta miercuri Palatul Cotroceni si sediile prefecturilor din intreaga tara, pentru a-si exprima nemultumirea fata de masura de scadere a pensiilor cu 15%.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.