Ministerul lui Videanu schimbă ţevile care transportă apa uzată din mina de argint de la Valea Vinului. Să aibă un scop ecologic ori se pune la cale redeschiderea exploatărilor?

 Valea Vinului, este o localitate cu vre-o două sute de locuitori, aflată între coastele Munţilor Rodnei, la 10 km de centrul comunei Rodna. Un loc de basm, dacă mergi ca turist acolo, şi de coşmar dacă eşti prinzonierul ei, ca locuitor permanent. Fostă localitate minieră, Valea Vinului îşi trage numele de la culoarea gălbui a apelor celor două pîrîuri, numite Izvorul Roşu şi Izvorul Băilor, care poartă cu ele, după ce se unesc, ducînd spre confluenţa cu Someşul Mare, urme de de aur şi de argint, de cupru şi cadmiu, spălate în coborîşul lor din munţi, colorînd pietrele şi prundişul, cu un fel tămîie, care aduce cu vinul.

Abandonată şi jefuită în egală măsură de cine a vrut şi cine a putut, la adăpostul intereselor locale, judeţene şi naţionale (vezi închiderea minelor de firma lui Michi Spagă), Valea Vinului a sărăcit an de an, după 1989, şi ar putea să dispară de pe hartă, într-o bună zi, deşi, la fel de bine, ar putea avea un viitor în turismul montan, dacă cineva dintre mai marii judeţului ar avea interesul. În lipsa acestui impuls, satul are toate şansele de a muri definitiv, părăsit de localnicii care se răresc pe zi ce trece, din cauza sărăciei şi a lipsei de prespectivă.
Pînă atunci însă, aproape şocant, în timp ce, la mijlocul satului, colbarii, cum sînt numiţi locuitorii din Valea Vinului, se chinuiau cu palmele goale să îşi tragă apă potabilă, de undeva din zona Izvorului Roşu, zilele trecute, în acelaşi timp, o echipă de muncitori a unei firme din Baia Mare, pe un contract cu Ministerul Economiei, schimba de zor ţevile vechi care colectează apa uzată din minele de la capătul satului, cu unele noi şi încă odată mai largi. Dacă nu am şti că rîul este mort, de zeci de ani, adică nu are peşte, şi că staţia de epurare este doar de decor, iar apele uzate care ajung în Rîul Băilor (rezultat din confluenţa Izvorului Băilor cu Izvorul Roşu) sînt la fel de poluate ca şi cele care intră în staţia de epurare, am putea crede că, am greşit ţara, şi că brusc, calitatea apei din rîuri a devenit la fel de preţioasă ca şi aurul ori ca argintul, iar ministerul Economiei, face investiţii pentru a scoate ţara din colaps, urmînd să îmbutelieze apa de Valea Vinului, pentru a o vinde unor extratereştri plini de bani, dar lipsiţi de apă!

Dincolo de orice glumă, însă, scopul schimbării ţevilor, este unul economic, şi nu de protecţie a mediului, apelor sau al aerului, avînd în vedere ministerul care beneficiază de lucrarea la care facem trimitere, ca să nu mai spunem că acest lucru se leagă de realitatea că, mai toate minele de argint şi aur, ce au aparţinut de Remin Baia Mare, ca şi minele de la Valea Vinului, au peţitori, din Rusia ori din Canada, lucru care aminteşte, dacă mai era nevoie, de Roşia Montană şi de graba unora de vinde pe mai nimica bogăţiile subsolului, ce au mai rămas nevîndute.

Detalii în imaginile filmate săptămîna trecută la Valea Vinului. În flm apar: şeful echipei de muncitori angajaţi de firma care are contract cu Ministerul Economiei pentru a schimba ţevile prin care apa uzată iese din gura de mină 720, proprietarul pensiunii Suzy şi localnici. Aşteptăm comentarii, că informaţii despre aceste lucrări, nu credem că va da cineva.

Comentarii

Filtre Apa Potabila

Importator de solutii pentru filtrarea si purificarea apei. Filtre de apa, Filtre de Apa cu osmoza inversa, Filtre Apa pentru Intreaga Casa, Filtre Purificatoare, Purificatoare de Apa, Dedurizatoare de Apa automate.Sisteme pentru remineralizare, alcalinizare si structurarea apei.
Livrari in 24 de ore prin curier rapid in toata tara.
Pentru detalii suplimentare accesati Magazinul nostru Online :Filtre Apa Dedurizatoare http://www.staraqua.ro.

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.