Pădurea Maialului de la Şieu, sursă de conflict între săteni şi Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud. Şieuanii vor s-o păstreze, DSBN ar vrea să facă tăieri. ITRSV pune lucrurile la punct


Pădurea de stejari în care se ţine anual Maialul de la Şieu a devenit prilej de conflict între CL Şieu şi Direcţia Silvică BN. În timp ce DS BN, prin vocea inginerului Tat a ameninţat că urmează ca 2500 de mc de stejari din acestă pădure să fie tăiaţi în virtutea amenajamentului silvic, consilierii locali se opun demersului agresiv al silvicultorului, deşi comuna Şieu nu este proprietara celor 40 de hectare de pădure. ITRSV –ul, chemat să pună ordine, a recomandat oprirea tăierilor şi protejarea pădurii.

Sămînţă de scandal

O scînteie de scandal mocneşte de mai bine de două săptămîni în comuna Şieu. Sătenii au aflat de la consilieri şi de la primarul Iuga Napeu că, Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud urmează să taie peste o mie de stejari din pădurea în care, anual, se sărbătoreşte Maialul. Ştirea a electrizat comuna şi a aprins spiritele. Ameninţaţi de reprezentantul DS BN că pădurea va fi tăiată oricum, oamenii spun că, vor ieşi cu furci şi securi şi alte unelte din gospodărie şi vor face zid pentru a apăra pădurea de stejar de pe culmea satului Şieu, care pe lîngă faptul că are valoare emoţională pentru toată Valea Şieului, fiind locul unde se ţine Maialul, are şi rol de protecţie împotriva secetei dar şi a inundaţiilor.

Primarul zice că CL este contra tăierii stejarilor


Consiliul Local Şieu, reunit în şedinţă în urmă cu două saptămîni a respins cererea Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud de a trece cu stejarii tăiaţi peste păşunea satului, aceasta fiind de altfel închiriată Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din satul Posmuş. Nici prezenţa subprefectului Păun şi a consilierului juridic Mica Oprea, nu au fost de natură să îi intimideze pe aleşii locali, care deşi în marea lor majoritate, sînt oameni simpli, ţărani şi muncitori, nu au cedat în faţa argumentelor de forţă cu care inginerul Gheorghe Tat, reprezentantul Direcţiei Silvice a venit „ înarmat” la Şieu pentru a-i convinge pe aleşii locali. În fapt, agresivitatea silvicultorului Tat, care a şi ameninţat Consiliul Local „că va tăia oricum pădurea”, a avut efect invers, celui scontat, spune primarul Iuga-Napeu. Adică i-a făcut pe consilieri să fie şi mai fermi şi să transmită comunităţii locale revolta lor, astfel că, sătenii au început să vorbească de securi şi furci, şi de apărarea pădurii cu orice preţ.

Ce spune şeful Direcţiei Silvice BN

Inginerul Gheorghe Ivan, şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, spune că în viitorul foarte apropiat se va deplasa la Şieu pentru a vedea la faţa locului care e situaţia, şi că, conflictul de acolo va fi soluţionat în folosul pădurii şi al comunităţilor locale. În plus, inginerul Ivan a spus că, nu este de dorit ca pădurea, care este cerută spre retrocedare de către Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene, să ajungă ca după retrocedare să fie tăiată, cu încălcarea regimului silvic. Practic, Ivan a lăsat să se înţeleagă că, soluţia propusă de ITRSV Cluj, ca pădurea să fie declarată zonă de protecţie ar fi un compromis de dorit.

Aici puteţi urmări declaraţia video a şefului Direcţiei Silvice BN

http://www.youtube.com/watch?v=jkiHTuqB_lA

 

ITRSV Cluj recomandă stoparea tăierii şi protejarea pădurii de stejari

Potrivit actului de control al ITRSV Cluj, instituţia abilitată cu verificarea aplicării regimului silvic a propus următoarele: 

. Avand in vedere faptul ca s-a pus in valoare un volum mai mare decat cel prevazut a se extrage prin amenajamentul silvic, a faptului ca placutele au disparut si locul de aplicare a dispozitivului special de marcare este calusat, propun anularea/casarea actelor de punere in valoare, pentru a se evita aparitia de litigii pe suprafata parchetelor.
2. In baza solicitarii Primariei Comunei Sieu, formularea de catre ITRSV Cluj Napoca a unei adrese, la Comisia CTE din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, de schimbare a grupei functionale a arboretelor din acea zona, intr-o grupa functionala in care sa nu fie reglementat procesul de productie.
 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.