Patriotismul: de la Corneliu Coposu la Diana Șoșoacă, preluare Deutsche Welle, autor George Arun

preluare DW, You Tube, TVR

 Indiferenta fata de masele dezorientate si usor de manipulat a condus la aparitia pe scena politica a unor aventurieri mai mult sau mai putin cunoscuti pina la alegerile parlamentare.


Steagul Romaniei

Patriotismul a devenit un cuvint desuet, ba chiar rusinos a-l rosti in mass-media, in conferintele tinute de o serie de intelectuali cu blazon sau in scrierile acestora, dar mai ales in rindul tinerilor. Conform ultimelor sondaje de opinie, sub 10% din generatia tinara afirma ca sint "foarte patrioti". Intrebarea e pusa prost, intrucit nu poti sa fii mai patriot sau mai putin patriot. La fel cum nu poti sa fii mai credincios sau mai putin credincios, mai integru sau mai putin integru, mai viu sau mai putin viu. Tocmai aici cred ca intimpinam esenta patriotismului, anume aceea de a fi om viu, protagonist al propriei existente alaturi de a celui de linga tine.

Patriotismul de fatada, zgomotos, bine impachetat in poleiala lozincarda a frazelor sforaitoare a fost instrumentul implacabil de manipulare a maselor de catre Iliescu si CV Tudor. Ei sint corifeii colectivizarii sentimentelor celor multi fata de iubirea de patrie. "Nu ne vindem tara" a fost refrenul confectionat in laboratoarele fostei Securitati prin care mari companii occidentale au fost impiedicate de clientela FSN sa investeasca intr-o Romanie energofaga, cu o economie pusa pe butuci de regimul comunist. Milioanele de locuri de munca subventionate au insemnat tot atitea milioane de patriotarzi, in vreme ce pionii puterii politice capusau fabricile si uzinele falimentare.

Preotii fata cu enoriasii rau-platnici

 

Ilustrație cu un film marca Memorialul Durerii, producție TVR

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.