Poetul Adrian Păunescu a murit

preluare HotNews.ro

Adrian Paunescu a murit, a anuntat vineri dimineata doctorul Serban Bradisteanu, medicul curant al lui Paunescu. Inima sa a incetat sa bata la ora 7:15, vineri dimineata.

"Dupa nenumarate tentatvie de resuscitare, a trebuit sa ne declaram invinsi. Maestrul a plecat dintre noi," a spus medicul Bradisteanu.

Inima poetului se oprise de mai multe ori si joi noaptea, iar vineri dimineata medicii de la spitalul Floreasca nu au mai reusit sa-l resusciteze.

Medicul Serban Bradisteanu, seful Clinicii de Cardiologie a spitalului, a spus joi ca boala depaseste resursele terapeutice ale spitalului iar doctorii nu stiu cat timp vor mai reusi sa faca fata.

Adrian Paunescu a fost internat, la 26 octombrie, in stare grava, la Sectia de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta Floreasca, fiind diagnosticat cu insuficienta cardiaca, hepatica si renala.

Adrian Paunescu avea 67 de ani.

Intr-un editorial publicat la 21 iunie 2010, in cotidianul 'Jurnalul National', Adrian Paunescu a mentionat ca sufera de o boala grava, fara sa-si faca public si diagnosticul.

"Zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esentiale. Concluzia nu e vesela. Visul dusmanilor s-a implinit: nu mai pot iesi din casa, cum as fi putut pana ieri. Acum, la aceasta raspantie, n-am mai mult de spus contemporanilor mei decat ca ar fi pacat sa ne despartim suparati", a scris Paunescu in editorial, precizand ca are convingerea ca, dupa plecarea sa, "oamenii vor intelege pe de-a-ntregul" cine a fost "cu adevarat".

Ziarul Ring publica miercuri cea mai recenta poezie a sa, scrisa de pe patul de spital pe 31 octombrie. Paunescu a publicat si un editorial, in aceeasi zi, in Jurnalul National, in care scria ca este "linistit ca mi-am vazut poporul sarind de partea mea si iubindu-ma mai mult ca niciodata".

De la un cardiac, cordial

De-aicea, de pe patul de spital,
Pe care ma gasesc de vreme lunga,
Consider ca e-un gest profund moral
Cuvantul meu la voi sa mai ajunga.

Ma monitorizeaza paznici minimi,
Din maxima profesorului grija,
In jurul obositei mele inimi
Sa nu ma mai ajunga nicio schija.

Aud o ambulanta revenind,
Cu cine stie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind
Cu care se trateaza cicatricea.

Purtati-va de grija, fratii mei,
Paziti-va si inima, si gandul,
De nu doriti sa vina anii grei,
Spitalul de urgenta implorandu-l.

Eu va salut de-a dreptul cordial,
De-a dreptul cardiac, precum se stie,
Recunoscand ca patul de spital
Nu-i o alarma, ci o garantie.

Va vad pe toti mai buni si mai umani,
Eu insumi sunt mai omenos in toate,
Da-mi, Doamne, viata, inca niste ani
Si tarii mele minima dreptate.

Biografia lui Adrian Paunescu: De la "Sa traiti, Maria Voastra!" la "Am fost un porc"

Adrian Paunescu s-a nascut in 20 iulie 1943 in Copaceni, judetul Balti, in actuala Republica Moldova. S-a remarcat mai intii ca un poet prolix, printre productiile sale numarindu-se si ode la adresa familiei Ceausescu. Cenaclul Flacara - pe care l-a organizat incepind cu 1973 - a devenit un fenomen social, influenta lui Adrian Paunescu crescind proportional cu succesul cenaclului.

Cenaclul Flacara a reusit sa impuna o generatie intreaga de cantareti de folk, precum Stefan Hrusca, Victor Socaciu, Tatiana Stepa, Vasile Seicaru sau Ducu Bertzi.

In 1985, cenaclul a fost interzis dupa ce cinci tineri au murit in timpul unei busculade produse pe stadionul din Ploiesti, iar Paunescu a devenit un personaj indezirabil.

In 1986, Paunescu i-a trimis o scrisoare lui Nicolae Ceausescu, de fapt o oda ce se incheia cu urarea "Sa traiti, Maria Voastra!". Scrisoarea era insotita de poezia "Va multumesc - versuri de ecou la Cuvantarea tovarasului Nicolae Ceausescu din 6 februarie 1986".

In timpul Revolutiei, Adrian Paunescu a fost aproape de linsaj in curtea TVR, unde venise sa-si exprime sprijinul fata de noua putere.

Dupa Revolutie a stat aproape doi ani departe de scena publica. A fost resuscitat de Mihai Tatulici, intr-o celebra emisiune difuzata in 1992 pe postul public de televiziune. "Am fost un porc" - aceasta e formula cu care Paunescu si-a facut mea culpa pentru odele inchinate familiei Ceausescu.

A intrat apoi in politica, devenind membru al Partidului Socialist al Muncii condus de Ilie Verdet (fost premier in epoca Ceausescu). A intrat apoi in PSD, devenind senator pentru trei mandate.

A revenit periodic in atentia publica in urma unor scandaluri de presa, unul dintre ele fiind accidentul comis de sotia sa, in urma caruia au murit trei persoane. Si-a aparat permanent sotia, care a primit in cele din urma o pedeapsa de trei ani inchisoare cu suspendare.

"Am trei copii (Ioana, Andrei si Ana Maria), am publicat peste cincizeci de carti. Imi puteti gasi textele in saptamanalul Flacara lui Adrian Paunescu. Puteti asculta cantece pe care le-am scris impreuna cu o seama de artisti pe cd-urile Cenaclului Flacara", se prezenta pe blogul sau poetul in 2008.

Paunescu a debutat ca poet in 1960. Pana in prezent, a publicat peste 50 de volume de poezii si publicistica.

A revenit periodic pe ecranele televiziunilor, cautionind deseori comunismul si pe Nicolae Ceausescu.

Video preluat de pe you tube, în care Adrian Păunescu  şi Tatiana Stepa interpretează Rugă pentru părinţi, în acompanierea lui Andrei Păunescu, fiul poetului.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.