Polonia: Bronislaw Komorowski îl învinge pe Jaroslaw Kaczynski în alegerile prezidenţiale - exit-poll

preluare HotNews.ro

Liberalul Bronislaw Komorowski a castigat alegerile prezidentiale din Polonia, cu 53,1% din voturi, in fata conservatorului Jaroslaw Kaczynski, care ar fi obtinut 46,9%, potrivit unui exit-poll citat de AFP, preluat de HotNews.ro Komorowski este actualul presedinte intermar al tarii, preluand functia dupa moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, fratele geaman al contracandidatului sau.

Polonezii au mers duminica la urne in turul doi al alegerilor prezidentiale pentru a alege intre reprezentantul conservatorilor, Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, si liberalul Bronislaw Komorowski, un apropiat al actualului premier. Cele mai recente sondaje indicau o cursa stransa intre cei doi.
 Potrivit mediilor de presă poloneze, Jaroslav Kaczynski are mari şanse să iasă preşedinte, în dauna lui Bronislaw Komorowski, care a pornit la favorit în cursa electorală.Alegerile anticipate au fost declansate dupa ce Lech Kaczynski a decedat, alaturi de alte 95 de persoane, in accidentul aviatic de la Smolensk din 10 aprilie, in timp ce se indrepta spre Katyn, pentru a participa la comemorarea masacrului ofiterilor polonezi din 1940.

Komorowski, presedintele interimar, avea in sondaje un sprijin care variaza intre 45 - 54%, in timp ce rivalul sau Kaczinski ar fi primit 42-45% din voturi, ceea ce indica o proportie de alegatori indecisi, care vor hotari soarta rezultatelor.

Fostul premier Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Conservator, se opune reducerilor cheltuielilor bugetare si adoptarii rapide a monedei euro. El sustine ca actualul guvern liberal nu promoveaza interesele nationale ale Poloniei.

Electoratul lui Kaczynski este format in principal din persoane in varsta si cei din mediul rural, spre deosebire de cel al lui Komorowski, bazat in mare parte pe tineri si antreprenori.

Investitorii ar prefera ca victoria de duminica sa ii revina lui Komorowski, considerand ca politica sa orientata catre mediul de afaceri si colaborarea buna cu premierul Donald Tusk vor duce la reducerea deficitului bugetar.

Liberalii au subliniat in campania electorala ca, sub guvernarea lor, Polonia a fost singura tara membra UE cu o crestere economica in 2009.

Urnele de vot s-au inchis la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei).

 

Foto: Reuters

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.