În problema jafului din păduri: Discurs schizofrenic al autorităţilor române: o variantă pentru publicul român, alta pentru Comisia Europeană, potrivit site-ului nostrasilva.ro

preluare nostra silva
Frăția hoților

 

Cum s-a apărat Statul Român:
Curtea de Conturi a evidenţiat tăierile ilegale prin “greşita mutare a virgulei”
Inventarul Forestier Naţional a creat “imaginea falsă” că a determinat volumul tăierilor ilegale din România”
Degradarea habitatelor forestiere este de fapt “simpla schimbare de la pădure bătrână la pădure tânără”
Comisia Europeană: hotărârile instanţelor judecătoreşti “nu pot fi acceptate” !!!
Comisia Europeană cere imperativ acte normative care să combată hotărârile judecătoreşti ale instanţelor din România, iar Guvernul României le-a adoptat!

 

La Nostra Silva au ajuns documentele dosarului de infringement pe păduri (INFR(2020)2033), clasificate ca fiind “sensibile” şi, ca atare, ţinute secrete atât de autorităţile române, cât şi de cele europene. Analizând aceste documente am luat decizia de a le publica, întrucât este în interesul publicului să cunoască mecanismele nedemocratice prin care se “rezolvă” probleme care au ţinut prima pagină a mass-media naţională şi internatională – gestionarea pădurilor în România.

 

Evidenţiem, într-o sinteză destul de amplă, volumul semnificativ de informaţii, iar la finalul articolului sunt disponibile documentele, pentru o cercetare detaliată:

 

la 13 februarie 2020 Comisia Europeană comunică României o scrisoare de punere în întârziere (încălcarea 2020/2033) prin care invită Guvernul României să prezinte, în termen de o lună, observaţii cu privire la acuzaţiile aduse. Termenul de o lună este acordat prin raportare la “amploarea exploatării forestiere ilegale şi incidentele recente violente provocate de exploatatori ilegali delemne în urma cărora mai mulţi pădurari şi-au pierdut viaţa” (pag. 36 din document).

Demersul Comisiei Europene era justificat de o “plângere temeinică” depusă de Agent Green, EuroNatur, Greenpeace şi WWF, dar şi de informaţii publicate de autorităţile române:

 

potrivit unui raport al Curţii de Conturi a României publicat în anul 2013, între 1990 şi 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 milioane m2 lemn, respectiv 24% din volumul total tăiat în perioada menţionată, cu o valoare de cel puţin 5 miliarde Euro.

potrivit datelor din Inventarul Forestier Naţional publicate în anul 2015 în “perioada 2008 – 2012 s-au tăiat ilegal 8,8 milioane m3 de lemn, echivalentul a 49% din lemnul tăiat în această perioadă”. S-a reţinut şi că rezultatele IFN pentru perioada 2014 – 2017 nu au fost făcute publice.

potrivit unei declaraţii a ministrului Costel Alexe în România se exploatau ilegal, în fiecare an, 20,6 milioane m3, Comisia Europeană, dând credit acestui ministru, concluzionând că exploatarea foerstieră ilegală din perioada 2013 – 2018 a crescut cu 234% faţă de cea din perioada 2008 – 2012.

răspunsurile (secrete) oferite de autorităţile române în perioada ianuarie 2017 – iulie 2019 în ancheta EU Pilot [9002 (2016)] privind aplicarea Regulamentului UE nr. 995/2010.

Comisia Europeană a concluzionat că România este afectată de deficienţe sistemice în aplicarea legislaţiei UE prvind protecţia mediului în ceea ce priveşte gestionarea pădurilor.

 

S-a mai reţinut că România nu efectuează în mod sistemic şi persistent suficiente verificări cu privire la circulaţia masei lemnoase:

 

“marii procesatori de lemn, care şi-au dezvoltat capacitate de procesare considerabile în România, îşi acoperă intrările de lemn prin documente care creează aparenţa unor provenienţe legale, argumentând că nu este traba lor să identifice ilegalităţile din lanţul de aprovizionare” (pag. 20).

mai mult de jumătate din controalele efectuate de Statul Român în anul 2018 şi în prima jumătate a anului 2019 au vizat judeţul Suceava şi furnizorii unei singure societăţii – Holzindustrie Schweighofer (1535 controale din 2677) fiind aplicate sancţiuni de 408.700 Euro (pag. 21). Se confirmă încă o dată că în România compania Holzindustrie Schweighofer a fost, prin practicile sale comerciale, generatorul principal al tăierilor ilegale, cel puţin în ceea ce priveşte răşinoassele. Continuare aici

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.