Scandalul ariilor protejate! Organizațiile de mediu acuză guvernul că pregătește o lovitură pentru ariile protejate. Între timp Guvernul elimină custozi!
Mai multe organizații de mediu și activiști în domeniul acuză guvernul Dăncilă că pregătește o ordonanță de urgență cu efecte devastatoare asupra ariilor protejate. Astfel, Octavian Berceanu, consilier pe probleme de mediu al președintelui comisiei de specialitate din Senat, scrie că Executivul vine cu o OUG, la fel de capabil, care scoate la pensie anticipat toate organizațiile neguvernamentale de mediu care au grijă de ariile protejate. Mai precis, dintr-o singură lovitura, OUG-ul șterge din legislația Ariilor Naturale Protejate OUG 57/2007, noțiunea de ”custode”.
Postarea lui Octavian Berceanu pe contul său de Facebook:
Ce presupune acest artificiu?
Peste 260 de arii naturale, pe care Statul nu a fost în stare să le protejeze de-a lungul anilor și care încă reprezintă tezaurul natural nealterat al României, vor trece din administrațiile ong-urilor de mediu, în administrația unei structuri nou înființate numită Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate –ANANP.
Cine sunt custozii?
Custozii sunt organizațiile de mediu care au adus bani prin proiecte și sponsorizări pentru menținerea și protejarea ariilor naturale, în locul statului. Aceste organizații vor fi înlăturate în mai puțin de un an de ANANP, agenție care până acum nu a administrat absolut nimic. Altfel spus, cei care ani de zile s-au luptat prin forțe proprii pentru protejarea ariilor si rezervatiile naturale sau au înființat arii protejate noi, vor fi trimiși la plimbare. Unii dintre custozi au dovedit de-a lungul timpului incapacitatea de a administra sustenabil ariile protejate, mulți însă au făcut lucruri bune. Câțiva dintre aceștia poate vă sunt cunoscuți pentru că prin munca lor au pus România în topul European, iar rezultatele lor se numesc Parcul Natural Văcărești sau Parcul Național Buila-Vânturarița. Și nu vorbim de Romsilva și modul controversat în care știe să-și gestioneze cele 22 de parcuri nationale și naturale. Este vorba acele ong-uri vizitate zilnic de comisarii Gărzii de Mediu, instituție care recunoaște oficial meritele excepționale ale acestor custozi dedicati conservării naturii. Tot în aceste ong-uri de mediu lucrează peste 500 de tineri specialiști și voluntari care sunt pregătiți în domeniul conservării naturii.
Cine e ANANP? Continuare aici
Potrivit Hotnews.ro Guvernul a dat o lovitură custozilor
Printr-o Ordonanță de Urgență adoptată joi, Guvernul a scos din legislația de mediu noțiunea de custode al ariilor naturale protejate, acestea urmând să fie administrate de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Custozii ariilor protejate sunt în bună parte ONG-uri, dar și primării, consilii județene, universități, societăți comerciale etc, care gestionează aceste zone cu surse proprii. Statul român a apelat la această formulă deoarece nu avea capacitatea să le gestioneze singur. ONG-urile și activiștii de mediu critică dur eliminarea custozilor deoarece modificarea s-a făcut de urgență, fără consultare și acuză interese ascunse, custozii împiedicând de-a lungul timpului mai multe proiecte controversate în zonele protejate (hoteluri, exploatări miniere, drumuri, defrișări, proiecte imobiliare), pentru orice intervenție în aceste zone fiind nevoie de avizul lor. Aceștia mai semnalează că ANANP nu are capacitatea să gestioneze ariile naturale protejate, având un număr insuficient de angajați.
Citește aici Ordonanța de Urgență
În plus, reprezentanții ONG-urilor spun că în acest moment sunt peste 300 de arii naturale care nu au administrator, circa jumătate din total, iar Agenția ar putea începe cu administrarea acestora înainte să elimine o structură care funcționează.
Custodiile vor fi preluate de ANANP la data înfiinţării structurilor teritoriale, potrivit OUG adoptate miercuri. Potrivit Hotărârii de înființare, ANANP funcționează cu un număr de 90 de posturi, inclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului președintelui.
Cum motivează Ministerul Mediului modificarea
”La data operaționalizării structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, atribuțiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea realizării unei administrări eficiente a ariilor naturale protejate și asigurării unui proces unitar de evaluare și emitere a avizelor în cadrul procedurilor de reglementare. Astfel, vor fi evitate situațiile de depășire a termenelor de realizare și blocajele în realizarea proiectelor de infrastructură, cauzate de lipsa de cooperare și comunicare cu custozii în ceea ce privește transmiterea informațiilor reale, din teren. Vom avea garanția obiectivității și a respectării tuturor normelor legale privind măsurile de conservare impuse încă din faza realizării studiilor de fezabilitate, a evaluării corecte a termenelor de execuție și a costurilor, care nu vor mai fi încărcate, pe parcurs, cu lucrări suplimentare, neprevăzute. De asemenea, din perspectiva necesității corelării dezvoltării spațiale a localităților din ariile naturale protejate cu nevoile de mobilitate și transport ale persoanelor și mărfurilor, devine posibilă identificarea unor măsuri suplimentare pentru realizarea unei infrastructuri ecologice mai extinse, respectiv crearea unei rețele planificate în mod strategic de zone naturale și seminaturale și alte elemente de mediu, concepută și gestionată pentru a oferi o gamă largă de servicii ecosistemice”, se arată într-un comunicat publicat miercuri de Ministerul Mediului.
Ce spun ONG-urile și custozii
Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la Societatea Ornitologică Română, custode pentru 17 arii naturale protejate, pentru HotNews.ro:
- 4307 afişări
Redacţia
E-mail:
floricadura@yahoo.com
Ştirile cele mai...
-
19/11/2024 - 11:49
-
14/11/2024 - 12:51
-
13/11/2024 - 12:41
-
08/11/2024 - 11:14
-
07/11/2024 - 09:16
-
04/11/2024 - 10:40
-
29/10/2024 - 09:07
-
03/11/2024 - 16:08
-
01/11/2024 - 17:00
-
13/11/2024 - 12:41
-
29/10/2024 - 09:07
-
01/11/2024 - 17:00
-
03/11/2024 - 16:08
-
04/11/2024 - 10:40
-
04/11/2024 - 11:14
Poemul săptămînii
-
2 ani 2 săptămâni ago
-
2 ani 7 săptămâni ago
-
2 ani 41 de săptămâni ago
-
3 ani 18 săptămâni ago
-
3 ani 19 săptămâni ago
-
3 ani 20 de săptămâni ago
-
3 ani 24 de săptămâni ago
Comentarii
Publică un comentariu nou