Ştire bombă: Parcul Naţional Munţii Rodnei va fi extins la 117 000 hectare!!! Primari cu proprietăţi în PNMR: Consiliul Ştiintific face protecţia gîzelor din parc, omul nu contează, pădurea nici atît!
Prezenţi la o parte din şedinţa Consiliului Ştiinţific de joi 19 mai, ce a avut loc la sediul PNMR din Rodna, primarii de Maieru - Vasile Borş şi de Romuli - Ioan Moniţa au declarat într-un interviu că, ceea ce se întîmplă de cîţiva ani în Parcul Naţional Munţii Rodnei sub complicitatea actualei admninistraţii şi a Consiliului Ştiinţific este un experiment care se face fără acordul proprietarilor de terenuri de aici şi în bătaia de joc a legii, în contextul în care chir şi în România, nu numai în UE, dreptul de proprietate este respectat.
Ideea de bază cu care cei doi primari intervievaţi ca şi ceilalţi patru prezenţi la discuţiile de la Rodna cu Consiliul Ştiinţific, este că, se va trece la acţionarea în judecată a Statului Român în solidar cu APNMR din Rodna şi cu Consiliul Ştiinşific al PNMR.
Bombă: PNMR va fi extins la 117 000 de hectare.
Informaţia a fost facută publică de către primarul de Maierul Vasile Borş, joi 19 mai, la Rodna. Acesta a dat ca surse ale cifrelor persoane din actualul Guvern. Informatia inca nu a fost confirmata, dar nici infirmata.
Vom reveni şi cu alte declaraţii şi informaţii, în exclusivitate.
- 6809 afişări
Redacţia
E-mail:
floricadura@yahoo.com
Ştirile cele mai...
-
28/11/2024 - 08:09
-
19/11/2024 - 11:49
-
14/11/2024 - 12:51
-
13/11/2024 - 12:41
-
08/11/2024 - 11:14
-
04/11/2024 - 10:40
-
03/11/2024 - 16:08
-
28/11/2024 - 08:09
-
13/11/2024 - 12:41
-
07/11/2024 - 07:30
-
03/11/2024 - 16:08
-
04/11/2024 - 10:40
-
04/11/2024 - 11:14
-
07/11/2024 - 07:30
-
07/11/2024 - 09:16
Poemul săptămînii
-
2 ani 3 săptămâni ago
-
2 ani 8 săptămâni ago
-
2 ani 42 de săptămâni ago
-
3 ani 20 de săptămâni ago
-
3 ani 20 de săptămâni ago
-
3 ani 21 de săptămâni ago
-
3 ani 25 de săptămâni ago
Comentarii
Informatii eronate
Filmuletul si articolul sustin informatii diferite, e vorba in film de 117.000 ha extindere a parcului, iar in articol 170.000 ha, deci horatai-va fratilor si nu mai spuneti informatii care se bat cap in cap. Apoi nu stiu de unde ati luat aceste scorneli, din ce am discutat cu directoarea, nici vorba despre asa ceva. Bomba pe dracu, stire falsa.
Daca filmati si masina primarului din Romuli sa vada oamenii ce masini BMW X3 au primariile, poate mai evidentiati si ce urmaresc ei d efapt, doar banii si interesul econmic si fix pix protectia padurilor.
problema pusa de primarul din ROmuli conform careia, gaza e pe primul plan si nu omul, uitati-va un pic in Legea 49 a ariilor protejate sa vedeti pentru ce se stabilesc parcurile nationale. E adevarat insa ca statul trebuie sa acorde despagubiri pentru restrictii.
Aceasta arie protejata s-a infiintat pentru aceste gaze si peisaje. Hai sa fim seriosi, cata padure pot exploata proprietarii in zona tampon a parcului, destul de multa, dar acuma vor sa intre si sa il sfartece tot.
Administratia d eparc o puteti da in judecata cand vreti ca nu rezolvati nimic, ei sunt o falanga a ministerului, pe cei din minister atacati-i si punet-i la zid. Atentionarea comisiei europene in acest caz poate fi benefica pentru proprietari.
Aritcolul e rusinos de prost, informeaza intr-o maniera eronata publicul larg.
A inceput campania electorala?
Nu stiam ca a inceput campania electorala pentru primarul Bors din Maieru, misto ziarista il promoveaza.
uscat pe picior
Daca primarul era informat, stia ca cei care solicita extragerea materialuli atacat de Ipide este de fapt verde si nu uscat pe picior, deci ne facem de ras cu asa ceva.
Dar poate ca
1.Am pus intentionat cifra eronata, ca sa va testam atentia si vigilenta. Va multumim pentru sesizare. Intre timp a plouat si nu am avut timp de comentarii...Interesant ca nu spuneti nimic despre ce presupune extinderea PNMR, care este de fapt subiectul!
2.Nu aparam pe nimeni. Nici pe primarul de Maieru, nici pe cel de Romuli. Si facem doar politica protectiei mediului si politica culturala.
3.Apropos, stitii ce avere are madam Jauca, sefa APNMR? Aveti idee? Oare de unde?
extinderea PNMR
Ca studenta la geografie am studiat problema managementului PNMR intr-o lucrare de licenta si ideea extinderii este doar in privinta rezervatiei biosferei si nu a parcului national, deci ceea ce presupune obligatoriu discutii cu proprietarii si adminsitratorii si reprezinta o idee doar si nicidecum o actiune cu substrat real.
Chiar a existat o propunere de proiect a domnului Muresianu, profesorul de la facultatea de geografie pe aceasta tema, dar repet nu exista vreun demers de extindere a parcului national. Iar pentru cei care nu cunosc termenul de rezervatie a biosferei, aveti lega noua a ariilor protejate care va ajuta sa intelegeti.
In concluzie, zvonurile raman doar povesti, iar oamenii ar trebui sa citeasca mai intai planul de management existent si apoi sa lanseze afirmatii de genul asta.
Ce extindere a parcului?
Zvonuri putem scoate toti si nascoci enormitati, de unde ati scos-o si pe asta cu marirea parcului?
marire limite parc
Marirea limitelor unui parc national nu se face de azi pe maine si trebuie studii, consultari publice cu factorii de interes local, dezbateri publice, propuneri si nu doar fabulatii de genul asta cu marire de 3-4 ori a suprafetei ariei protejate. Sa ne spuna primarii de unde au informatia, ca nu s-a vehiculat astfel de cifre si dorinte din partea nimanui, iar cei de la Agentia Regionala de Protectia Mediului din Cluj care au analizat planul de management al parcului transmis recent sustin ca nu exista astfel de demersuri.
Cred ca sunt doar povesti din partea unor oameni care vor sa isi sustina pozitia de nemultumiti si da bine in campania electorala, asa cum amintea cineva anterior.
Si logic vorbind nu ai unde sa extinzi un astfel de parc care impune niste restrictii, iar comunitatile locale nu pot fi incluse in aceasta categorie de arie protejata. Din start cade aceasta supozitie din partea primarilor cu imaginatie bogata.
Pasunatul
Adevarat e faptul ca pasunatul a mentinut peisajul din Rodnei, dar mergeti sus pe munte si vedeti din cele peste 50 stane existente, unde se practica pasunat adevarat, aproape nicaieri deoarece peste tot este supratarire si suprapasunat, oile sunt tinute in acelasi loc de cand urca pana coboara si acolo e numai stevie si urzica, oare asta e pasunatul normal care sa mentina diversitatea florei? Cate plante dispar din acele locatii datorita gunoiului excesiv de la oi, apare apoi monocultura, adica aparitia doar a 2-3 specii de plante iubitoare de azot si mai vorbim de traditii? Din ceea ce sustin studiile botanice in Rodnei, au disparut din aceasta cauza peste 20 de plante rare si vor disparea in continuare.
Poate ar fi mai bine sa realizam niste studii de stabilire a capacitatii de pasunat, sa vedem cate oi si cate zile pot sa stea intr-un loc fara sa afecteze negativ zona si apoi sa ne scandalizam ca nu se poate pasuna in diverse zone. Poate cei care impun asta stiu ce zic, ori stim noi mai bien decat ei.
Din cate stiu, Muntii Rodnei sunt pasunabili si doar anumite zona sunt restrictionate de la pasunat, si nu as dori de exemplu sa vad oi langa lacurile glaciare Lala, Iezer, unde stau marmotele si caprele negre si sa vad doar caini ciobanesti fara jujeu, ciobani care fac foc si taie jneapan.
E un subiect de gandit. Cati sunt cei care iau bani de la APIA si ii folsoesc corect, sa mute tarla la cateva zile, sa nu taie tufarisurile alpine, sa puna jujeu la toti cainii astfel incat sa nu fugareasca animalele salbatice etc. Cred ca prea putini sau chiar deloc.
Legea improprietaririi 1/2000
Conform legii 1/200 a improprietaririi, prorpietarii si adminsitratorii se obliga sa respecte destinatia terenurilor, deci, daca zona a fost declarat Parc National in 1990, destinatia acestuia trebuie respectata de actualii proprietari ce au preluat in 2000 terenurile.
ART. 24
(1) Reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, pentru diferenta dintre suprafata primita prin aplicarea legilor fondului funciar si cea avuta in proprietate, persoanelor fizice si juridice sau, dupa caz, mostenitorilor acestora, se face pe vechile amplasamente.
(1^1) In cazul in care validarea s-a facut pe alt amplasament decat cel avut in proprietate iar pentru respectiva suprafata nu s-a facut punerea in posesie, titlul de proprietate se emite pe numele fostului proprietar sau al mostenitorilor acestuia.
(1^2) Terenurile din ariile naturale protejate, constituite si declarate astfel potrivit legii, arboretele constituite ca unitati - sursa pentru producerea materialelor forestiere de reproducere, plantajele, culturile de plante - mama pentru productia de butasi, inscrise in catalogul national al materialelor de baza, se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, cu obligatia de a le pastra destinatia si de a le asigura administrarea prin structuri silvice autorizate. Fostul proprietar poate opta pentru atribuirea unei suprafete echivalente din fondul forestier proprietate de stat.
(1^3) In cazul terenurilor defrisate dupa data de 1 ianuarie 1990 fostul proprietar poate opta pentru restituirea pe vechiul amplasament.
(1^4) In cazul in care pe vechiul amplasament se afla paduri incadrate in grupa I functionala conform prevederilor Legii nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare, fostul proprietar sau mostenitorii acestuia trebuie sa respecte destinatia acestora si sa permita lucrarile de interventie necesare sau pot opta pentru restituirea unui alt teren, situat in apropierea vechiului amplasament.
parcul s-a constituit in 2003
1.Consultati site-ul PNMR si veti afla cind s-a constituit. La 3 ani dupa aparitia Legii 1/2000. Deci...
2.Referitor la planul de management al PNMR, acesta nu este aprobat de Ministerul Mediului, si a fost returnat la APNMR pentru revizuire si completare, avind in vedere ca intre timp, PNMR a intrat in Reteaua Natura 2000. De altfel, Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj a cerut prin adresa oficiala APNMR revizuirea. Ca urmare, la 31 martie 2011 la Organismul Intermediar din Cluj al POS Mediu Axa 4 a fost depus proiectul de modificare cu beneficiar Primaria Rodna in parteneriat cu APNMR. Deci, dupa ce acest proiect va fi declarat eligibil, si, dupa ce din 2012 va incepe sa fie implementat, daca va fi declarat eligibil, si dupa ce va trece perioada de implementare, cam prin 2015, 2016 se poate vorbi de ce anume prevede Planul de Mangement al PNMR!
3 In ce priveste afirmatia primarului de Maieru, referitor la extinderea PNMR, acesta a afirmat ca stie de la Bucuresti si nu a spus sursa informatiei sale. Probabil ca este vorba de formula rezervatie a bioseferei, dar in momentul de fata nu am informatii in plus fata de cele de pe site. Multumesc pentru dezbatere. Acest lucru ar fi trebuit as il lanseze APNMR, avind in vedere ca PNMR nu este mosia statului roman si nici a clanului Jauca, ci a mai multor primarii, care au mostenit proprietatea. Dispretul pentru proprietari si proprietate este o practica a celor de la Romsilva si cei din familia Jauca o au in singe. Este o traditie de familie la ei luatul cu japca si batjocorirea celorlalti. Dar sper ca proprietarii nu se vor mai lasa calcati in picioare si isi vor cere dreptul in justitie. Iar cei de la APNMR vor fi trasi la raspundere pentru nenumaratele abuzuri pe care le-au facut si inca le fac! Doamne Ajuta!
Nedumeriri
Raman surprins ca in aceste dezbateri nu se arunca disperati cei care ar trebui sa fie in mod direct beneficiari ai produselor padurii: oameni din localitatile proprietari in PNMR.
Logic ar fi ca educatorii si profesorii sa ia ,,atitudine" ca parcul a deposedat de avere comunitatea si nu se mai pot face gradinite, muzee,. biblioteci
- taranii sa vina cu furcilre la parc si sa strige ca din gura de sarpe ca nu mai au lemn de foc
- adevaratii ciobani ( nu cei care sunt in realitate beneficiarii fondurilor APIA) sa tarleasca cu stana in curtea APNMR ca nu mai au pasuni alpine din cauza parcului.
Oare ce se intampla?:
Li s-a paralizat spiritul civic?
Cum se face oare ca toti acesti oameni, in momentul in care vorbesti cu ei au expresii de genul:
,,Vin muntii pe noi"
,,Nu-i mai satura nici Dumnezeu"
,,Dar mai opriti-i odata, pentru Dumnezeu"
Iar cand spun asta se refera la primarii si patronii de lemne , care sunt adevaratii ,,proprietari" ( si casapi) ai padurii cu complicitatea administratiei silvice ( oare nu si ITRSV? )
Vad ca singurii motivati sa ia pozitie impotriva acestei ,,groaznice desertificari " provocata de Parcul National sunt primarii, diferiti beneficiari obscuri ai fondurilor APIA ( altii decat crescatorii de animale) , administratiile silvice ( culmea, ei care ar trebui sa stie ca a combate ipidele nu e totuna cu a combate padurea).
Si vad, in ultima perioada si cate un jurnalist dintre cei ,,iubitori de mediu" .
Curat murdar mon cher!
Parcul infiintare
Stimata doamna, puneti mana pe Ordinul de Minsitru nr. 7/1990 si vedeti cand s-a infiintat Parcul National Muntii Rodnei, deci cu 10 ani inainte de legea retrocedarii. In 2000 prin legea 5 s-a legiferat.
Indiferent daca planul de management este sau nu aprobat, conform legii 49/2011 si OUG 57/2007, masurile prevazute trebuie respectate ca si cum ar fi aprobat. Cei de la administratia parcului au transmis spre consultare celor de la ARPM Cluj planuld e management in vederea identificarii corespondentei legislative, nu are treaba cu declararea ca sit Natura 2000, modificarile pentru acest aspect s-au realizat in 2007, odata cu declararea siturilor N2000 Ordin 776/2007.
Proiectul POS Mediu depus de cei de la parc va incepe in 2011 in cazul aprobarii, Planul de management al parcului va fi aprobat anul acesta deoarece este finalizat. La fel cum sunt toate planurile de management ale parcurilor nationale si naturale sub RNP.
Aveti cateva exemple de atacare in instanta a adminsitratiilor de parcuri si cei care intentioneaza ar trebui sa tina cont de rezultatele acestor atacuri, de fapt toti s-au retras cu coada intre picioare. Statul roman este responsabil de acordarea despagubirilor nu adminsitratiile de arii protejate. Ii acuzi de ce anume? Ca respecta legea si nu lasa hacuirea padurii la indemana primarilor cu masini de teren si pensiuni si care sunt doar afaceristi.
Pe toata Valea Somesului nu s-a miscat un deget spre obtinerea despagubirilor, doar cateva adrese catre minsiter din partea celor de la parc.
Daca dati exemple clare de abuzuri pe care le fac cei de la administratia Muntilor Rodnei, poate va mai credem. Ca nu acorda extragerea lemnului uscat atacat de insecte din inima rezervatiei, mai bine cereti parerea unor silvicultori profesionisti care se ocupa cu acest aspect si vedeti care sunt masurile de combatere, oare sunt identice cu cele de extragere a lemnulu mort care nu mai are insemnatate pentru infestare? Nu prea cred. Dar primarii trebuie sa iasa in evidenta ca li se termina mandatul si vor realizari precum darea in judecata, dar vedeti sa nu se intoarca roata si sa fie ei cei care sa dea bani inapoi la UE deoarece baniii de la APIA sunt folositi gresit. Asa cum e romulanul care si=-a ampalsat stane ilegale si drumuri cu buldozerul in reervatii stiintifice.
Restrictiile trebuie despagubite de stat asa cum sustine si legislatia si aceasta poate fi atacata in instanta.
Publică un comentariu nou