Tihuţa: Pădure pedagogică a la Tăşuleasa Social
Tăşuleasa Social a construit în parteneriat cu Coca-Cola HBC România o Pădure Pedagogică care va fi folosită în cadrul proiectelor educaţionale desfăşurate de asociaţie cu tineri voluntari din toată ţara, informează ONG -ul condus de Alin Usheriu
Proiectul a fost lansat pe 30 iulie, la sediul asociaţiei din judeţul Bistriţa Năsăud, în apropiere de Pasul Tihuţa, iar la eveniment au participat peste 100 de tineri voluntari ai asociaţiei. Pădurea Pedagogică se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi conţine 29 de elemente practice care îi ajută pe tineri să înţeleagă rolul apei curate în natură, relaţia apei cu oamenii şi pădurea, dar şi felul în care aceste trei elemente coexistă.
„Pentru cei foarte mulţi tineri voluntari care vizitează Tăşuleasa Social era nevoie de o materie pe care noi să o predăm aici, în campusul asociaţiei“, a declarat Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedinte Tăşuleasa Social. „În ultimii 10 ani organizaţia noastră a înţeles că natura poate să ne înveţe foarte multe lucruri şi că poate să ne ajute în educaţia copiilor. În Pădurea Pedagogică natura devine un obiect de studiu care ne poate spune multe nu doar despre copaci şi apă, ci şi despre comportamentul nostru şi relaţia dintre oameni.“
Pădurea Pedagogică vine în continuarea proiectelor desfăşurate de Tăşuleasa Social în ultimii 10 ani, iar modelul propus de asociaţie poate fi preluat şi de alte organizaţii. Acest spaţiu este un loc în care tinerii şi copiii de peste 10 ani vor putea acumula cunoştinţe practice despre mediu, într-un mod jucăuş şi prietenos. Staţia de tratare şi de epurare a apei nu foloseşte niciun compus chimic, iar tinerii pot vedea cum apa care iese din fosa septică devine apă pură.
„Este o completare a proiectele noastre derulate în direcţia protejării resurselor naturale şi, mai ales, a apei“, a declarat Laura Sgârcitu, specialist în programe comunitare la Coca-Cola HBC România. „Noi suntem îmbuteliatori de băuturi răcoritoare şi pentru noi apa este o resursă vitală, aşa că trebuie să arătăm tuturor cum poate fi ea conservată şi protejată. Mai ales tinerii trebuie să înţeleagă importanţa apei şi faptul că, dacă nu avem grijă de ea, această resursă naturală se poate epuiza.“
În cadrul Pădurii Pedagogice s-a vernisat în aceeaşi zi o expoziţie permanentă, în aer liber, semnată de fotograful Cosmin Bumbuţ, Portrete din pădure. Cosmin Bumbuţ a fotografiat timp de trei săptămâni mai multe specii de copaci şi a mers în câteva păduri cu un fundal care are, desfăşurat, 3,5 x 2,70 metri. „Pădurea îmi dă linişte, îmi plac mirosul ei, lumina şi grafica tridimensională a arborilor“, a declarat Cosmin Bumbuţ. „Am început să mă gândesc la acest proiect încă din 2004, dar abia în 2011, la Tăşuleasa Social, am găsit sprijin şi l-am finalizat.“
Proiectul Pădurea Pedagogică a fost demarat în august anul trecut, iar la construirea şi amenajarea lui au contribuit voluntari din Vatra Dornei, Bitriţa, Dorna Candrenilor, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Republica Moldova şi Germania; printre voluntari s-au numărat biologi, rangeri, sociologi, silvicultori. În total, la acest proiect au lucrat peste 400 de voluntari.
Pentru asociaţia Tăşuleasa Social este foarte important să prezinte tinerilor voluntari modele demne de urmat din zona culturală. Tocmai de aceea, la lansarea Pădurii Pedagogice au fost invitaţi şi au participat scriitorii Florin Iaru, Cecilia Ştefănescu, Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, Marius Chivu, artista Ada Milea, caricaturistul Ion Barbu, jurnalistul Eugen Istodor, interpretul din frunză Nucu Pandrea, regizorul Tudor Giurgiu şi echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
„Cei de la Tăşuleasa Social chiar se gândesc la cei care vor fi oameni peste câţiva ani. Într-o lume în care natura e distrusă în numele banului, ei construiesc. Construiesc oameni.“
Ada Milea
„Oamenii care lucrează pentru aceşti tineri şi care pun la dispoziţia lor locul acesta frumos, îi învaţă să se îngrijească de păduri, de apă şi de sufletul lor, reprezintă un lucru atât de minunat încât nicio vorbă nu poate să cuprindă acest proiect, care merită toată atenţia noastră şi a oamenilor ce pot să-l susţină.“
Cecilia Ştefănescu
„Proiectul e impresionant atât pentru numărul mare de tineri care vin aici, cât şi pentru modelele culturale pe care asociaţia le aşează în faţa lor. La Tăşuleasa Social s-au strâns, pe lângă numeroşii voluntari, un număr impresionant de personalităţi culturale. Iar Pădurea Pedagogică nu e decât un drum pe care noi, scriitorii, muzicienii, fotografii sau artiştii plastici, trebuie să-l urmăm având la rândul nostru drept modele pe voluntarii care au făcut posibil proiectul Pădurea Pedagogică.“
Dan Coman
„Pe o palmă de loc, Pădurea Pedagogică de la Tăşuleasa se joacă de-a omul cu natura.
Bucuraţi-vă, când doi se ceartă, al treilea câştigă ca-ntotdeauna: Natura umană.“
Eugen Istodor
„Partea interesantă a acestui experiment este faptul că nu doar cultura ecologică, nu doar această clasică dragoste pentru natură sunt importante, ci mai ales dezvoltarea pentru o viaţă complexă. Iar asta înseamnă în acelaşi timp şi natură, dar şi cultură, şi artificiu, dar şi naturaleţe, şi, mai ales, un soi de respect faţă de propria persoană şi de valorile pe care ceilalţi le propagă.“
Florin Iaru
„Pădurea Pedagogică de la Tăşuleasa Social este un model după care ar trebui să înveţe toată clasa politică românească; eu cred că nu atât pădurea pe care a construit-o Alin şi a lui ceată este importantă, cât mai ales pădurea de copii care va creşte odată cu acest proiect.“
Ion Barbu
„Pădurea Pedagogică te face să fii atent şi la altceva, nu doar la pădurea în sine. Te trezeşte. Pentru că modalitatea de prezentare a Pădurii Pedagogice nu se restrânge doar la grija faţă de copaci, ci mizează mai ales pe grija faţă de oameni.“
Marin Mălaicu-Hondrari
„Proiectul Pădurea Pedagogică îi învaţă pe copii cum funcţionează, cât de complex şi ce frumos este organismul pădurii. Îi împrieteneşte cu pădurea, iar copiii învaţă s-o iubească. Este în acelaşi timp o lecţie ştiinţifică, civică, artistică şi sentimentală. Prin proiectele Tăşuleasa Social, pădurea va fi restituită generaţiilor viitoare.“
Marius Chivu
„Am rămas profund impresionat de Pădurea Pedagogică şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să cunosc asemenea oameni. Nu am crezut că se pot face astfel de lucruri cu atâta pasiune, abnegaţie şi jertfă, de către nişte tineri care au luptat cu vremea rea şi au muncit în timpul lor liber. Este un loc la care mă voi gândi mereu ca la un colţ de rai.“
Nucu Pandrea
„Eu am fost foarte impresionat pentru că, deşi vremea era neprietenoasă, am intrat în pielea copilului meu de patru ani care descoperea o lume şi avea un anumit tip de experienţă. Faptul că a putut pune mâna pe copaci, că a văzut elementele din Pădurea Pedagogică şi că i-a ascultat pe voluntarii Tăşuleasa Social au însemnat pentru el o experienţă extraordinară. Îi felicit pe cei care au avut ideea acestui proiect.“
Tudor Giurgiu
Despre Tăşuleasa Social
Tăşuleasa Social, înfiinţată în Bistriţa, în urmă cu 10 ani, şi-a propus să schimbe mentalităţile tinerilor şi să arate că aceştia doresc să se implice în probleme de mediu. Tinerii care au participat la acţiunile asociaţiei au fost pregătiţi ca, la rândul lor, să desfăşoare pe cont propriu activităţi similare. Una dintre cele mai cunoscute campanii Tăşuleasa Social a fost Verde 003, proiect la care au participat peste 2.200 de adolescenţi şi o serie de personalităţi precum Ada Milea, Marcel Iureş, Radu Naum, Amalia Enache, Cătălin Ştefănescu sau Ivan Paţaichin.
Despre Coca-Cola HBC România
Este una dintre primele multinaţionale care au investit în România. Chiar din anul intrării pe piaţă, 1991, Sistemul Coca-Cola (alcătuit din Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România) a aplicat principiul parteneriatului social, arătându-şi disponibilitatea de a se implica în acţiuni menite să sprijine şi să impulsioneze dezvoltarea unei societăţi educate şi a unui mediu sănătos. Grupul Coca-Cola Hellenic, din care face parte Coca-Cola HBC România, a inclus în 2007 în strategia de afaceri conceptul de dezvoltare durabilă. Astfel, direcţiile principale de responsabilitate socială ale companiei sunt: perfecţionarea angajaţilor la locul de muncă, protejarea sănătăţii consumatorilor, conservarea şi ocrotirea resurselor de apă şi a climei, recuperarea şi reciclarea ambalajelor.
*Fotografiile ataşate vor fi creditate Alex Tomazatos
Pentru informaţii suplimentare:
Elena Stancu,
voluntar Tăşuleasa Social
comunicare@tasuleasasocial.ro
004 0721 576 666
004 0728 966 016
www.tasuleasasocial.ro
http://www.facebook.com/#!/pages/Tasuleasa-Social/239796254764
- 4444 de afişări
Redacţia
E-mail:
floricadura@yahoo.com
Ştirile cele mai...
-
19/11/2024 - 11:49
-
14/11/2024 - 12:51
-
13/11/2024 - 12:41
-
08/11/2024 - 11:14
-
07/11/2024 - 09:16
-
26/10/2024 - 09:48
-
29/10/2024 - 09:07
-
04/11/2024 - 10:40
-
03/11/2024 - 16:08
-
01/11/2024 - 17:00
-
13/11/2024 - 12:41
-
14/11/2024 - 12:51
-
19/11/2024 - 11:49
-
26/10/2024 - 09:48
-
29/10/2024 - 09:07
Poemul săptămînii
-
2 ani 2 săptămâni ago
-
2 ani 7 săptămâni ago
-
2 ani 40 de săptămâni ago
-
3 ani 18 săptămâni ago
-
3 ani 19 săptămâni ago
-
3 ani 20 de săptămâni ago
-
3 ani 24 de săptămâni ago
Comentarii
Publică un comentariu nou