Travestirea presei

preluare de pe blogul lui Mihnea Măruţă

Două categorii de subiecte mai contează astăzi în televiziunile din România: viaţa la primul nivel (naşteri, botezuri, căsătorii, divorţuri, accidente, sex şi moarte) şi politica partizană (unii cu puterea, alţii cu opoziţia). Ambele reprezintă devieri conştiente atât de la misiunea mass-media, cât şi de la interesul naţional.

 Odinioară (dar nu cu foarte mult timp în urmă), se spunea că presa are două roluri sociale: formare şi informare. În timp, amândouă au fost modificate şi duse la extreme; primul a părut că se estompează, iar cel de-al doilea a ajuns să fie dominat de pielea strălucitoare a oamenilor şi a lucrurilor. Asupra acestui din urmă fenomen, zis şi tabloidizare, nu vreau să insist, pentru că despre el s-a scris enorm şi mult mai aplicat decât aş putea-o face aici, în câteva rânduri.

Ceea ce mă interesează acum, fiindcă se leagă de tulburarea României, e acel prim rol al presei – care, în varianta romantică, de contribuţie la educarea morală şi civică, e “jucat” în tot mai puţine redacţii. Ca atare, unii se iluzionează că e nevoie de salvatori sau de rezistenţă, alţii îi deplâng deja dispariţia.

În fapt, acea relaţie, ca de la olar la vasul de lut, prin care jurnalismul modelează publicul, n-a păţit nimic, e la fel de puternică, numai că s-a metamorfozat. Nu mai poartă costum călcat, cu cravată asortată şi pantofi lăcuiţi, ci bluză ţipătoare, fustă scurtă şi ciorapi cu plasă. Şi mult fard. Rolul formator al presei, în special al televiziunii, e un travestit, un fost bărbat ajuns curvă.

*

Textul integral poate fi citit aici.

Foto: Valentin Vieriu

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.