Elena Lasconi

Turist în Maramureş: Din Deseşti, pe Culmea Pietrei la Iezerul Mare

preluare Lucian Petru Goja şi emaramures.ro

Calduri mari, arsita peste zi si deja o ingrijorator prelungita seceta. Numeroase (neadeverite din nefericire) atentionari meteo privind posibile averse, ba chiar si scurte furtuni locale insotite de descarcari electrice sau caderi de grindina, indeosebi in cea de-a doua parte a zilei.

Din experienta traseelor turistice din anii precedenti, perioada infloririi caldaruselor, lacramioarelor, a unor orhidee, a bulbucilor de munte si a bumbacaritei in zona Desesti, zona Culmii Pietrei si a ariei naturale protejate Turbaria Iezerul Mare, ar trebui sa fie nu doar in toi ci, posibil, aflata deja in perioada finala, precum perioada de inflorire a crinilor de padure, de altfel, de la liziera fagetului de pe DN 18.

Negurile domina valea Marei
Pornirea din Baia Mare este la ora 5 dimineata pentru ca atunci cand arsita va incepe sa dogoreasca, sporind evaporarea si sansele de aversa, sa ne aflam pe drumul de intoarcere.

Rulam spre Baia Sprie in plina, spectaculoasa, mijire zmeurie a zorilor si nu putem rezista tentatiei de-a nemuri fotografic clipa. Curand valsam pe curbele-n ac de par ale Gutaiului (DN 18) si, dupa vreo 4-5 km, pe stanga, atrage atentia zvelta silueta unui crin de padure cu florile rozalii si petalele rasfrante, scrie Lucian Petru Goja pe emaramures.ro

Foto şi text Lucian Petru Goja

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.