Zestrea Gimnaziului Evanghelic, la centenar. Monorul şi Lunca Ilvei, în sărbătoare. Trecerile de pietoni, vopsite în roşu. Farmacişti îmbunaţi

Mesagerul: Zestrea Gimnaziului Evanghelic, la centenar

Biblioteca Judeţeană cuprinde un Fond documentar de circa 22.164 de volume, majoritatea provenind din fondul bibliotecii Gimnaziului Evanghelic din Bistriţa - care-şi va sărbători în această lună centenarul. Potrivit bibliotecarei Gabriela Molnar, care se ocupă nemijlocit de cartea veche, nucleul acestei biblioteci a luat fiinţă odată cu şcoala, despre care există documente de la 1388, şi conţine religie, istorie, drept, ştiinţele naturii, matematici, pedagogie, geografie, literatură beletristică. Majoritatea volumelor sunt în limbile germană şi latină, 1081 de tomuri fiind din categoria carte veche publicată în străinătate până la 1800 şi pe teritoriul României până în anul 1830. În colecţie sunt prezente operele clasicilor greci şi latini, cei mai frecvenţi autori fiind Aristotel, Cicero, Hesiod, Ovidiu, mari reformatori ai religiei - Martin Luther şi Melachton, umaniştii: Bonfinius, Sambuccus, Toppeltinus şi Nicolaus Olahus. Cum se poate observa, conţinutul fondului este enciclopedic

Citynews.ro: Monorul şi Lunca Ilvei, în sărbătoare

Timp de doua zile, astazi si maine, in comunele Monor si Lunca Ilvei au loc o serie de manifestari cultural-artistice, prilejuite, la Monor de zilele comunei si la Lunca Ilvei de centenarul bisericii.

Activitatile, la Monor, vor debuta la ora 15.00, cand va avea loc intalnirea cu fiii satului, dupa care de la ora 20.00, la Caminul Cultural va avea loc o masa festiva, urmata de o discoteca in aer liber. Maine, dupa slujba religioasa se va desfasura o parada a portului popular, urmata de un spectacol folcloric cu participarea ansamblurilor folclorice "Muresul", "Dor Romanesc", "Doinita", "Plaiuri Somesene" si "Baltagul". Vor canta: Mariana Anghel, Adriana Agau si Livia Harpa. De la ora 20.00, Groupe Amaizing Grace din Franta va sustine un spectacol de muzica usoara.

Bistriţeanul: Trecerile de pietoni, vopsite în roşu

Autoritatile locale au hotarat sa faca modificari in ceea ce priveste trecerile de pietoni din Bistrita si au aprobat un proiect de hotarare prin care acestea vor fi vopsite in alb-rosu pentru a fi mai usor vizibile de catre soferi.
Din aceasta saptamana, Primaria Bistrita a inceput sa amenajeze marcaje speciale pentru trecerile de pietoni.

Prima trecere de pietoni, care a fost vopsita in rosu, este cea de pe Bulevardul Republicii, langa intersectia cu strada Zimbrului. Municipalitatea asigura ca astfel de treceri urmeaza sa fie amenajate si pe Bulevardul 1 Decembrie, in fata Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, dar si la Kaufland.

BistriţaOnline: Farmacişti îmbunaţi

Momite cu bani puţini şi promisiuni, farmaciile bistriţene eliberează din nou reţete pentru compensate şi gratuite

De la 1 septembrie, farmaciştii din Bistriţa – Năsăud au decis să elibereze în continuare reţetele pentru medicamentele compensate şi gratuite, după ce, timp de două săptămâni au refuzat să mai facă acest lucru, pentru că pur şi simplu nu mai aveau ce da bolnavilor.

La ora actuală, în judeţ există 66 de farmacii care au încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsud (CJAS B-N), instituţia care decontează plata medicamentelor la noul termen prevăzut în contract: 210 zile. Numai în primul semestru al acestui an, datoriile acumulate de CJAS B-N faţă de farmacişti, ajung la aprope 2,5 miliarde de lei vechi. Directorul general al CJAS B-N, Vilhelm Szekely spune că instituţia pe care o coordonează nu s-a mai cofruntat cu asemenea situaţii din anul 2003: „Şi a atunci a fost o perioadă grea, cu multe datorii acumulate faţă de farmacii, dar chiar aşa ca acum nu a fost niciodată. Este cea mai grea perioadă”, asigură Szekely.

 

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.