Archive - 2015

December 25th

"Testamentul zeilor dunăreni" Filmul prin care nemții pun umărul la rescrierea istoriei europene

redactia@ziarul-bn.ro
preluare you tube si nasul.tv

 Nu o să mai treacă mult până când Civilizația Sumeriană va fi înlocuită de Civilizația Dunăreană în rolul de primă mare cultură a lumii – cea în care s-a născut scrierea. Chiar dacă astăzi se duce o luptă crâncenă între susținătorii dogmei oficiale și cercetătorii care spun că istoria Europei ar trebui rescrisă, în sensul restabilirii adevărului, ea va fi câștigată în cele din urmă de noua viziune asupra istoriei străvechi – cea care spune că spațiul carpato-danubioano-pontic este Vatra Vechii Europe.

December 20th

Teodora și Lenuța Purja colind de la poalele Țibleșului

Florica Dura

 Rapsodul Teodora Purja și fiica sa Lenuța, interpretă de muzică populară tradițională, invitate special cu ocazia lansării cărții poetului bistrițean, originar din Runcu Salvei, Vasile George Dâncu, Universul Mama, au colindat publicul amator de poezie, prezent la Biblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița, joi 17 decembrie.

click pe clip pentru a viziona colindul

Poemul săptămînii: Vasile George Dâncu - Universul Mama

redactia@ziarul-bn.ro

Volumul de poeme " Universul Mama", lansat joi,17 decembrie, la Biblioteca Județeană " George Coșbuc" din Bistrița, al poetului Vasile George Dâncu, este potrivit criticilor un singur poem cu mai multe părți. Cartea, tipărită de editura Max Blecher, face deja valuri atît printre criticii literari cît și printre simpli cititori.

Vă propunem, în lectura autorului, un poem mai lung, alcătuit de fapt din trei poeme, ceva mai scurte. 

December 15th

Peste 3000 de ciobani protestează în Parcul Izvor impotriva legii care limiteaza numarul de caini. Protestatarii au rupt cordonul de jandarmi

redactia@ziarul-bn.ro
preluare HotNews.ro

  Peste 3.000 de ciobani protesteaza in Parcul Izvor impotriva legii care limiteaza numarul de caini / Protestatarii au rupt cordonul de jandarmi

December 14th

Update: Revolta ciobanilor! Crescătorii de oi din județ iau cu asalt Parlamentul României! Motivul: Legea vînătorii!

redactia@ziarul-bn.ro

 Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din județul Bistrița Năsăud Ioan Cîmpean a declarat că oierii din județ sînt revoltați de atitudinea parlamentarilor care au votat pe șest un amendament la Legea Vînărorii, amendament care ar putea duce la dispariția turmelor de oi din județele ardelene. Potrivit acestuia legea articolul cu pricina obligă oierii să bage turmele în saivane, pe stabulație pînă în luna aprilie.

December 10th

Biodiversitate: Planul de management al Sitului Natura 2000 Cușma, este un mare cîștig, spune Crina Năstase

Florica Dura

 Expertul APM BN Crina Năstase, prezentă la conferința de finalizare a proiectului Plan de management integrat al sitului Natura 2000 Cușma

a declarat că pentru adminstratorii sitului Natura 2000 Cușma, proiectul finanțat din fonduri europene prin care s-a realizat Planul de management al ariei protejate ce se suprapune peste suprafața a 7 comune bistrițene este unul major.

Detalii în clipul atașat

 

Colibița: Impactul golirii lacului ar fi fost unul major, spune Dan Țacăl, custode al sitului Natura 2000 Cușma

Florica Dura

 Golirea lacului ar însemna un măcel al milioane de pești, eroziunea malurilor, distrugerea unor habitate prioritare, un impact puternic, spune inginerul Dan Țacăl custodele Sitului Natura 2000 Cușma, din care face parte și lacul Colibița.

Colibița: Lacul de acumulare nu va fi golit. Sau informarea dezinformării

redactia@ziarul-bn.ro

 După ce a adus în pragul infarctului mai mulți proprietari de pensiuni din Colibița, fostă și viitoare stațiune bistrițeană de munte, prin vehicularea informației, potrivit căreia apa din lacul de acumulare va fi deversată pentru oarecari reparații, sursa zvonurilor negative, respectiv ABA Someș Tisa a dat-o astăzi la întors, dezmințindu-și dezinformarea printr-un comunicat de presă, vărsat în e-mailurile redacțiilor bistrițene.

Bistrița Bîrgăului: Situl Natura 2000 Cușma are centru de vizitare

Florica Dura

istr

 Miercuri 9 decembrie, cu ocazia finalizării proiectului de realizare a planului de management al Sitului Natura 2000 Cușma, a fost inaugurat Centrul de Vizitare a ariei protejate, localizat în Cheile Bistricioarei, Stegea, cu acces din drumul județean Bistrița Bîrgăului -Colibița. Acest obiectiv în suprafață utilă de 70 de metri pătrați va deveni, potrivit administratorilor sitului Cușma, cel mai important punct  al ariei protejate, locul de unde informația specifică va putea fi disipată în toate cele 7 comune, peste a căror teritoriu cadastral se suprapune situl.

COLIBIȚA: Proiectul Plan de management integrat al Sitului Natura 2000 Cușma, la final

Florica Dura

 Tăierea lemnului nu este o amenințare pentru conservarea biodiversității în Situl Natura 2000 Cușma. Construirea de microhidrocentrale este adevăratul pericol, în cazul în care planul de management realizat cu bani europeni nu va fi aprobat de Ministerul Mediului, spune inginerul Dan Țacăl șeful OS Bistrița Bîrgăului, custode al sitului Cușma.

Declarația a fost făcută miercuri 9 decembrie cu ocazia conferinței de încheiere a proiectului finanțat din Axa 4 Pos Mediu, Plan de management integrat al sitului Natura 2000 Cușma.