Doctorul Constantin Anton acuză excesiva mediatizare în cazul gripei noi. Medicul bistriţean spune că în judeţ au fost zeci de cazuri de gripă nouă, dar că acestea au fost tratate ca orice viroză

 „Isteria vaccinării antigripale nu am simţit-o aşa mult în judeţul nostru, fiindcă judeţul a avut întotdeauna o acoperire vaccinală destul de bună. În domeniul gripei sezoniere, noi acopeream cam 20-30% ca vaccinare. Vaccinarea antigripală este facultativă, deci se face pentru H1N1 cum se face şi pentru gripa sezonieră. Excesiva mediatizare care s-a făcut pe H1N1 a creat aceste reacţii faţă de vaccin. Dacă la gripa sezonieră s-ar fi făcut aceeaşi mediatizare, în sensul să ţi se dea zilnic câţi bolnavi de gripă apar în ţară, câte cazuri de mortalitate sunt, aţi fi văzut că nu există o aşa mare diferenţă între A/H1N1 şi gripa sezonieră. Marea problemă care se ridică este că OMS este interesată de această gripă şi nu din alte considerente, decât că într-adevăr se simte explozia acestei pandemii. Se ştia că trebuie să vină, pentru că este ciclică. Aceste pandemii apar ciclic şi, ca să nu fie acuzată că nu a fost eficient, că nu şi-a luat măsurile de precauţie, OMS este foarte atentă în a crea reacţii.”
 
„Sunt efecte în timp, pe care nu le poţi prevedea acum şi pot avea durată de ani ca să îţi dai seama dacă acele vaccinuri au avut sau nu au avut efecte, cum sunt şi contraindicaţii. Persoanele care sunt autoimune nu e bine să vaccineze, pentru că ar putea să îşi stimuleze fie rejectul de organe transplantate, fie reactivări de boli pe care ei le au, cum ar fi tiroidita. De aceea e bine ca vaccinul să fie făcut sub supraveghere medicală. De asemenea, o persoană care a făcut gripă, fie ea sezonieră sau A/H1N1, e bine ca în prima lună să se abţină să îşi facă vaccinul, pentru că îşi pot crea foarte mulţi anticorpi.”
 
„Ordinul ministerului a fost excesiv şi cred că nu a fost înţeles bine sau a fost preluat greşit. Nu se poate crea nicio obligaţie, este vaccin facultativ. Nu le dă voie legea. Sigur că medicii trebuie să fie conştienţi că, în momentul în care au făcut o reacţie febrilă şi nu sunt vaccinaţi, nu au ce căuta la spital.”
 
„Au fost zeci de cazuri de gripă nouă în judeţ, nu două! Doar două au fost determinate. Eu am avut zeci de cazuri la care nu am mai determinat tulpina, i-am tratat cum se tratează o viroză. Am simţit că potenţialul lor nu este grav, i-am izolat. Toate testele legate de A/H1N1 nu sunt de certitudine. Pentru mine, ca şi clinician, nu e important dacă e gripă sezonieră sau e A/H1N1, modul de abordare, terapia e aceeaşi. Se face un exces de statistică pe H1N1, pentru că OMS aşteaptă acea schimbare a profilului virenic care să dea pandemie. Secraterul de stat Cercel vorbeşte de pandemie, noi suntem în fază prepandemică, după mine. Multe cazuri nici nu ajung la noi, se tratează în ambulatoriu. Celor care ajung la spitalul de infecţioase şi au simptome care sugerează un A/H1N1 li se mai recoltează probe, dar nici acelora la toţi.”
 
„Este sigur o boală contagioasă, dar gradul ei de contagiozitate nu depăşeşte, în acest moment, gradul altor viroze. Riscul este să fie nestăpînită, pentru că nu ştii potenţialul ei, are dezvoltări pe subtipuri. La această gripă A/H1N1, modul ei de manifestare este bun, este slab. Riscul e să se transforme.”
 
„Eu am făcut gripa. Nu ştiu dacă a fost A/H1N1, dar am avut gripă cu comportament mergând pe H1N1, de aceea nu m-am vaccinat. Nu mi-am făcut determinarea, am stat la domiciliu şapte zile, mi-am luat antiinflamatoare şi consider că sunt, din punct de vedere imunitar, bine. Dacă o să văd că se exacerbează parte de viroze, va trebui să mă vaccinez.”

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.