Archive - Noi 2021

Data

November 29th

Au fost năsăudenii pe podul de la Arcole? Istoria și adevărurile ei

Florica Dura

 Am început să scriu textele cu informații istorice, considerate de mine ca fiind un fel de reportaje anchete, în care drept ”probe” am folosit înscrisuri, puncte de vedere ale unor istorici, fragmente din anumite cărți ale unor autori cu autoritate în domeniul istoric, dar și în domeniul publicistic și, citate din revista Arhiva Someșană, digitalizată, mulțumită BCU Cluj Napoca. De fiecare dată am citat sursa uzând de stilul jurnalistic pentru a nu bloca interesul cititorului.

November 26th

Caragiale în actualitate...Cațavencu: Mă gândesc la România...

redactia@ziarul-bn.ro
preluare you tube.com

 Oricare dintre cleptocrații cocoțați precum păduchii în păr, în aceste momente difice pentru noi, are destule procente cațavenciene în discurs, opinie etc. Dacă nu ar fi de plâns ar fi de râs!

November 21st

Pe cont propriu. Ep. II. Să îl alegi pe Brukenthal în defavoarea Împăratului Iosif al II-lea? ”Ghinion” Iohannis...

Florica Dura

 Cine a fost Brukenthal? Un țăran înnobilat de Maria Therezia pentru ”delațiuni” și lingușeli?

De ce românii năsăudeni s-au înrolat în regimentul grăniceresc?

Florica Dura


În urmă cu peste 260 de ani, proiectul de grănicerizare a românilor și secuilor din județele apropiate de arcul carpatic a făcut obiectul înființării milițiilor de graniță, menite să apere frontierele Transilvaniei, nou teritoriu înglobat după alungarea turcilor, în 1699, în Imperiul Austriac. În perioada înființării regimentelor românești și secuiești, împărăteasă era Maria Therezia, care i-a urmat pe tron tatălui său Carol al VI-lea. 1740-1780.

November 18th

Cioloș: “PSD e cu ochii căscați pe grămada de euro «de la Bruxelles» pe care o vrea canalizată spre suveicile“ din partid, iar Iohannis e „cât se poate de vinovat, iresponsabil și toxic“

redactia@ziarul-bn.ro
preluare ziariștii.ro

 Dacian Cioloș, președintele USR, a comentat acid miercuri târguiala dintre PSD și PNL care durează deja de aproape o lună, remarcând că, de fapt, totul se reduce la o bătaie pe resurse girată „iresponsabil și toxic“ de Klaus Iohannis. Liderul USR observă că în curând se fac 3 luni de când trenează criza guvernamentală din cauză că PSD, PNL și UDMR „nu știu cum să își fure unul altuia scaunul“.

November 17th

Singur împotriva mafiei pădurilor!

redactia@ziarul-bn.ro
preluare recorder.ro și you tube.com

 Dintre toate regiunile montane ale țării, zona Maramureșului e cea în care meseria de silvicultor a devenit cea mai periculoasă. În ultimii ani, trei pădurari au fost omorâți și câteva zeci au fost răniți în urma unor agresiuni ale hoților de lemn.

Știrea zilei: PMP cere restaurarea monarhiei constituționale în România. Cristian Diaconescu: Atunci când a fost nevoie, a fost funcțională această idee

redactia@ziarul-bn.ro
preluare psnews.ro

 „O instituționalizare a monarhiei constituționale asigură un Parlament puternic și un Parlament puternic are responsabilități asumate și cât se poate de clare în legătură cu un guvern” spune fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. Detalii aici https://psnews.ro/pmp-cere-restaurarea-monarhiei-constitutionale-in-romania-cristian-diaconescu-atunci-cand-a-fost-nevoie-a-fost-functionala-aceasta-idee-594756/

November 14th

Casa Scriitorilor de la Valea Vinului: povestea unui premiu de arhitectură, în antiteză cu ”ferestrele” lui Grapini?!

Florica Dura

 Ansamblul clădirilor ”Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului a devenit subiect de lucrare de diplomă, la Facultatea de Arhitectură din Cluj, în timp ce la Primăria Rodna, unii dintre responsabilii aleși, abia așteaptă ca respectivele clădiri să se prăbușească! Ba, mai dau și ”mâini cu drujbe de ajutor”, pentru grăbirea dezodământului.

November 8th