Conservarea Biodiversităţii s-ar putea transforma într-o politică?

Articol preluat de pe forumul Conservarea Biodiversităţii
 
Cat timp deciziile relevante se iau in politica, situatia mediului, a biodiversitatii, a dezvoltarii durabile etc este dependenta de o zona in care pana acum ecologismul nu are nici un cuvant de spus. Cred ca in discutia asta ar fi cazul sa analizam cauzele pentru care nu exista o putere mai mare a ecologismului la nivel politic in Romania.

Pe de o parte, ecologismul este o orientare mai noua decat alte orientari politice clasice: liberale, sociale etc. Exista state sociale/ socialiste, exista altele liberale/ capitaliste, si exista combinatii ale acestor stiluri. Dar state ecologiste nu exista. Inca? Oricum, daca e sa supravietuiasca aceasta civilizatie, este nevoie rapida de o 'transformare ecologista'.

In situatia de la noi, trendul politic social are radacini ideologice in etapa de dinainte de 89 ('o mare reusita'), iar trendul politic liberal este cel care incearca sa copieze capitalismul vestic (care nici el nu se simte prea bine). Alte directii doctrinare nu prea exista. Iar cele doua am vazut ce au putut produce.

In principiu, ecologismul ar putea sa devina o directie politica de creare de sustenabilitate, dar la ora actuala acest trend este la stadiu embrionar. Ecologismul, bazat pe stiinte ecologice nu prea are 'reprezentanti de seama' care sa fie capabili atat de intelegerea aspectelor stiintifice, capabili sa stabileasca prioritati, cat si capabili de promovare politica, inchegare a unei 'miscari politice ecologiste'. Exista atat 'oameni de stiinta' ecologi, poate chiar performanti dar incapabili de 'a comunica cu masele', cat exista si 'politruci' care au senzatia unui 'palier ecologist liber', dar care sunt lipsiti de capacitatea de a vedea esenta problematicii ecologismului. .. ramanand la nivelul sloganelor de 2 lei. Exista si o miscare neguvernamentala de mediu care lupta pentru supravietuire, cu mai mult sau mai putin succes. 

Scarba' de viata politica a 'oamenilor seriosi' potential ecologisti, concentrarea pe viata profesionala/ stiintifica si mai putin pe aspecte de management social/ politic, lipsa de incredere in posibilitatile reale de implicare si reusita pe acest palier, contribuie si ele la situatia actuala.

Fragmentarea ecologismului pe diverse 'bisericute' , fara prea mare comunicare intre acestea... Dominarea concurentei fata de cooperare intre persoanele (personalitatile) potential implicabile in ecologism, este un alt aspect de luat in seama.  

Oamenii 'capabili politic' si care s-au orientat catre politica, nu au vazut in directia ecologismului o oportunitate realista de 'a penetra' destul de mult, iar astfel preponderent 'marginalii' au aderat la acest trend. Astfel au rezultat 'polutiile' foarte reusite, de gen Ionut Dolanescu. Ce putea sa fie mai jalnic? Din punct de vedere formal 'nisa' este ocupata, chiar daca acolo este un cadavru sau mai multe hoituri ale 'partidelor ecologiste'.

Problema este ca pentru a deveni altceva decat o gluma proasta, ecologismul pe plan politic trebuie sa sara nu doar cu un ordin de marime, ci minim cu doua; asta nu se poate prin ajustare ci doar prin regandire de la zero. Pentru a cladi o entitate viabila, sanatoasa si puternica, trebuie investite resurse (timp, energie.. etc) pe mai multi ani ... si cine sa faca asta? Pentru a avea 'cu ce sa iesi in lupta politica' pe o scena pe care deja exista alte dihanii politice, trebuie cladita o entitate politica ecologista capabila sa intre in ring. O astfel de constructie ar trebui sa contureze atat o viziune 'spre ce dorim sa tindem', cat sa acumuleze o forta umana, capacitate de organizare, logistica, strategie de promovare etc... si toate acestea cu pastrarea coerentei interne. Primul punct este crearea atractivitatii unei astfel de orientari, pentru o cat mai mare masa de oameni de calitate ridicata. 

Daca am compara societatea civila si viata politica, am vedea pe langa diferente si aspectele similare, privind spre exemplu definirea de teluri, planificare strategica, gasirea mijloacelor umane/ logistice/ financiare de a le atinge, managementul timpului, managementul resurselor, crearea de coalitii, capacitate de comunicare in spatiul public, etc. In principiu, cred ca exista in miscarea neguvernamentala de mediu destul de multe persoane care au capacitatea intelectuala, pregatirea si energia de a pune bazele unui miscari politice ecologiste sanatoase in tara asta. Daca as fi optimist as zice ca in principiu nu este exclus ca situatia sa fie ceva de genul: "O solutie saturata care asteapta sa apara un punct de la care sa inceapa cristalizarea: aparitia unui sau unor germeni de cristalizare. " Intrebarea este cine isi asuma un astfel de rol cu sanse reale de reusita?    

 

 

Comentarii

o posibilă colaborare

Domnule Lengyel,
Sunt întru totul de acord cu analiza din articolul dumneavoastră. Sunt inginer silvic şi scriitor. Nu am fost înscris nici într-un partid, dar aş fi dispus să mă alătur unei mişcări politice, dacă programul acesteia ar fi compatibil cu convingerile mele. Vă rog să îmi comunicaţi dacă sunteţi dispus să purtăm un dialog lămuritor.
G. Cionoiu

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.