Roxana Pașc pune o întrebare hamletiană în problema gunoaielor: Este ADI pe statul de plată al Supercoom sau este plătit din banii UAT-urilor?

preluare face book roxana pasc

 Consilierul Roxana Pașc merge mai departe în bătălia gunoaielor. În timp ce aproape toți aleșii locali din cele 62 de UAT-uri din județul Bistrița- Năsăud au preferat să facă pe placul comenzilor președintelui CJ BN Radu Moldovan, aflat temporar și la cârma ADI Deșeuri și, au votat, fără să se gândească la contribuabili, mărirea taxei de ridicare a deșeurilor, aspect care favorizează societatea comercială, la Șieu, majoritatea aleșilor locali, convinsă de argumentele lui Pașc a votat altceva. Detalii despre ce s-a întâmplat în ședința CL Șieu, programată vineri 31 ianuarie, chipurile pentru a șterge opoziția legislativului de aici, după ce în decembrie 2019 consilierii s-au opus măririi taxei de ridicare a gunoaielor, și pe bună dreptate, găsiți în cele două postări pe face book făcute de Roxana Pașc, postări, pe care, le-am preluat pentru informarea cititorilor noștri. Nota Red

 

prima postare. 31 ian. Mi se pare mie sau în toata tevatura asta legată de Supercom,singurii care se strofoaca sa ne convinga de bunele intenții ale firmei de salubrizare este ADI ul? Supercom ul sta frumușel la scuteala si si trimite aghiotantii(ADI ) sa se bată pt ei .
In toata faza asta, ADI ul acționează ca un agent electoral al Supercom ului .Am uitat eu ,sau ADI ul traieste din banii UAT urilor ?
Atunci de ce nu apara interesele UAT urilor ?
Sau dacă apara Supercom ul în continuare,sa treaca pe statul de plata al Supercom ului .Si sa se dea jos din cârca noastră.

a doua postare 31 ian. Asa cum v am anunțat de ieri ,astăzi a avut loc ședința ordinară pe luna ianuarie a Consiliului Local Șieu.
Si,tot asa cum v am spus ,a fost repus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre pentru stabilirea taxei de salubrizare pe 2020.
Am avut si musafiri la această ședința, 3 reprezentanți ai ADI deșeuri.
(...)
Cand i am vazut intrând pe usa pe domnul si doamnele de la ADI deșeuri,am stiut exact ce urmează.
Ne au explicat ei cum suntem noi obligați să votăm taxa de salubrizare crescută de la 3 lei/persoana/luna la 6,50 lei /persoana/luna .
Si ne au expus ,in termeni de finanțisti la Banca Mondială,elementele costurilor care compun taxa finală.
De aici a avut loc un schimb de replici ,de argumente pro și contra din partea părților combatante.
Era ca la un proces în care procurorul incearca sa dovedească vinovăția criminalului iar avocatul apărării susține că inculpatul e de fapt un sfânt și noi suntem orbi ca nu vedem.
In final ,s a ajuns la o soluție oarecum ciudata ..
Din cauza faptului că unul dintre elementele luate în calcul pentru stabilirea cuantumului taxei este si cantitatea de deșeuri colectata lunar per totalul comunei ,având în vedere și situația existentă în care Supercom ul a derulat în decembrie aici la noi niste măsurători care au confirmat că nu se ridica cantitatea pe marginea căreia s a facut calculul taxei ,de comun acord toti consilierii am stabilit următorul lucru :
Pe o perioadă de 3 luni sa derulam un experiment si sa cântărim in fiecare zi de colectare deșeurile.
Sa vedem la ce cantitate ajungem lunar.
Iar în cazul în care nu se colectează o anumita cantitate,sa menținem taxa la valoarea de 5 lei /persoana /luna (propunere care s a votat cu 9 la 2 in CL ,propunerea de 4 lei /persoana/luna fiind respinsa la vot tot cu 9 la 2).
Sa nu înțelegeți greșit ce va spun aici .Diferenta de la 5 lei la 6,50 lei NU VA FI SUBVENTIONATA DE PRIMARIE. Pentru ca ne bazăm pe faptul că,raportat la cantitatea de deșeuri colectata lunar ,primăria va reuși da achite factura Supercom ului doar din acei 5 lei /persoana /luna.
O sa vedem rezultatele acestui experiment la finalul celor 3 luni .
In cazul in care cantitatea de deșeuri colectata va fi mai mare sau mai mica ,si taxa pe care o plătește populația poate creste sau scădea.
O sa trăim si o sa vedem ce va fi .
Oricum ,din ce se vede,s ar parea ca exista o breșă în sistemul asta de calcul al taxei de salubrizare .Si daca avem in judetul acesta niste juriști si finanțisti de buna-credinta , ar putea găsi o soluție salvatoare pentru noi toti.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Vă rugam să completaţi codul din imagine în rubrica de mai jos.
Image CAPTCHA
Introduceţi literele din imaginea de mai sus.