Archive - Apr 29, 2012

Aurel Rău: Lucian Blaga frecventa Valea Vinului. Chiar lucra acolo. Traducea Faust

Florica Dura

 Poetul Aurel Rău îşi aminteşte cum, în urmă cu peste o jumătate de secol, Lucian Blaga mergea la Valea Vinului pentru a se odihni, dar şi pentru a lucra în linişte. Lucra intens la traducerea lui Faust, spune Rău, şi era însoţit de fiica sa Dorli şi de poetul Ben Corlaciu. 

Valea Vinului a ajuns în "Dacia Literară"

Florica Dura
Vasile Dan

„La Valea Vinului curge apă minerală, nu vin!“Era replica scriitorului bistriţean Lucian Valea, cînd venea vorba de cătunul cu acest nume, situat în creierii Munţilor Rodnei. De această zicere a lui Valea ( Vinului !?) ne aduce aminte în paginile revistei "Dacia Literară" numerele 5-6, un alt scriitor care frecventa staţiunea: Gellu Dorian. 

Feldru - Agricultura de subzistenţă: cartofi şi porumb!

Florica Dura

 Ceea ce se întîmplă pe Valea Someşulu, la Feldru, Maieru şi Sîngeoz Băi, se poate generaliza la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Cu cîteva execepţii. Bătrîni care pun în pămînt cartofi şi ceva porumb pentru a culege la toamnă hrana necesară cu care să treacă iarna, ei şi cîteva galiţi. Alţi, mai înstăriţi ţin şi porci. 

Spun că, nu peste tot în judeţ acest tip de agricultură tradiţională, numită de subzistenţă se practică, dar cu siguranţă este majoritară, şi parcă este făcută exclusiv de persoane vîrstnice...

Clujul lui Arhimede

preluare Mihnea Măruţă de pe oradecluj.ro

Intrarea lui Emil Boc în competiţia pentru Primăria Cluj-Napoca este, pentru a doua oară în ultimii 8 ani, un moment care poate modifica tendinţele din politica românească. De data aceasta însă, Clujul este chiar mai important decât Bucureştiul în stabilirea liniilor de forţă care vor influenţa alegerile parlamentare.