Archive - Apr 2012

April 29th

Aurel Rău: Lucian Blaga frecventa Valea Vinului. Chiar lucra acolo. Traducea Faust

Florica Dura

 Poetul Aurel Rău îşi aminteşte cum, în urmă cu peste o jumătate de secol, Lucian Blaga mergea la Valea Vinului pentru a se odihni, dar şi pentru a lucra în linişte. Lucra intens la traducerea lui Faust, spune Rău, şi era însoţit de fiica sa Dorli şi de poetul Ben Corlaciu. 

Valea Vinului a ajuns în "Dacia Literară"

Florica Dura
Vasile Dan

„La Valea Vinului curge apă minerală, nu vin!“Era replica scriitorului bistriţean Lucian Valea, cînd venea vorba de cătunul cu acest nume, situat în creierii Munţilor Rodnei. De această zicere a lui Valea ( Vinului !?) ne aduce aminte în paginile revistei "Dacia Literară" numerele 5-6, un alt scriitor care frecventa staţiunea: Gellu Dorian. 

Feldru - Agricultura de subzistenţă: cartofi şi porumb!

Florica Dura

 Ceea ce se întîmplă pe Valea Someşulu, la Feldru, Maieru şi Sîngeoz Băi, se poate generaliza la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Cu cîteva execepţii. Bătrîni care pun în pămînt cartofi şi ceva porumb pentru a culege la toamnă hrana necesară cu care să treacă iarna, ei şi cîteva galiţi. Alţi, mai înstăriţi ţin şi porci. 

Spun că, nu peste tot în judeţ acest tip de agricultură tradiţională, numită de subzistenţă se practică, dar cu siguranţă este majoritară, şi parcă este făcută exclusiv de persoane vîrstnice...

Clujul lui Arhimede

preluare Mihnea Măruţă de pe oradecluj.ro

Intrarea lui Emil Boc în competiţia pentru Primăria Cluj-Napoca este, pentru a doua oară în ultimii 8 ani, un moment care poate modifica tendinţele din politica românească. De data aceasta însă, Clujul este chiar mai important decât Bucureştiul în stabilirea liniilor de forţă care vor influenţa alegerile parlamentare.

April 27th

Traian Băsescu a invitat partidele la Cotroceni începînd cu ora 17

redactia@ziarul-bn.ro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis vineri o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la consultari, vineri, 27 aprilie, la Palatul Cotroceni, informeaza presidency.ro.

Moţiunea de cenzură a trecut. Ungureanu: Nu mi-am spus ultimul cuvânt

redactia@ziarul-bn.ro

Ungureanu: Moţiunea priveşte către trecut şi nu către viitor
Ungureanu avertizează înaintea moţiunii că stabilitatea economică depinde de cea politică

April 26th

Dacii: Adevăruri tulburătoare

redactia@ziarul-bn.ro
preluare you tube

 Noi nu sîntem urmaşii Romei!? Adevăr sau provocare în acest film documentar preluat de pe you tube.com.

Atenţie unde faceţi grătar de 1 mai! Ministerul Mediului anunţă controale ample în zonele tradiţionale de picnic

redactia@ziarul-bn.ro

Ministrul Mediului a anuntat controale ample in zonele traditionale de picnic din intreaga tara in zilele libere de 1 Mai, admitand totodata lipsa spatiilor special amenajate pentru iesirile romanilor la picnic si cerand o statistica a acestora de la autoritatile locale pana la sfarsitul lunii mai, scrie Mediafax.

Ministrul Korodi Attila a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a cerut autoritatilor locale din intreaga tara o statistica a locurilor de picnic si campare.

Iubirea este singurul adevăr, restu-i iluzie

redactia@ziarul-bn.ro
preluare you tube

David Icke :" Iubirea infinita este singurul adevar totul inafara de aceasta este iluzie."